Kuchnia nasza powszednia: oponki serowe

Chyba najczęściej pojawiają się na naszych stołach w okresie karnawału, w tym w Tłusty Czwartek. Można je jednak przygotować przez cały rok – są świetne do kawy. Najsmaczniejsze – zaraz po upieczeniu. Jednak i później mają swoich amatorów. Można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, także cynamonowym.

Potrzebujemy:

nieco ponad pół kilograma mąki pszennej
4 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 dekagramów półtłustego sera
1 łyżeczka octu
10 dekagramów cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szklanka kwaśnej śmietany

Dodatkowo

1 mały kieliszek spirytusu
olej do smażenia

Lukier

2 łyżeczki mielonego cynamonu
200 g cukru pudru
2 łyżki gorącej wody

Twaróg przeciskamy przez praskę lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.

Mąkę przesiewamy i wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy przeciśnięty ser twarogowy, śmietanę, ocet, cukier i cukier waniliowy oraz sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto.

Gotowe ciasto lekko oprószamy mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1,5 cm (w razie konieczności podsypujemy mąką)

Przy pomocy szklanki z ciasta wykrawamy kółka. W każdym z nich wykrawamy mniejsze kółko (możemy wykorzystać kieliszek) tak, aby powstała z niego charakterystyczna oponka

W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz (powinno go być tyle, aby oponki mogły się w nim swobodnie zanurzyć i aby można je było z łatwością przekręcać) z dodatkiem spirytusu (dzięki temu oponki podczas smażenia wchłoną mniej oleju). Na gorący tłuszcz wrzucamy oponki i smażymy na rumiano z obu stron.

Gotowe przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Kiedy lekko przestygną, układamy je na dużej paterze i posypujemy cukrem pudrem

Gotowe oponki możemy też własnoręcznie pokryć przygotowanym lukrem cynamonowym.

Przygotowanie lukru rozpoczynamy od wymieszania cukru pudru z cynamonem

Następnie do miseczki stopniowo wlewamy wąskim strumieniem wodę, cały czas mieszając składniki, aż osiągną satysfakcjonującą dla nas konsystencję

Przygotowując lukier w wersji klasycznej, zrezygnujmy po prostu z cynamonu. Lukrem polewamy wystudzone oponki.

Smacznego!

przepis z 2020 r.